Motiverad språkinlärning

Att lära sig språk fungerar bara med rätt motivation

Sätt upp mål som är för svåra

Ingen är född en mästare och att lära sig ett nytt språk är garanterat inte lätt. Börja med små steg, som ett barn som lär sig gå. Om samma barn skulle springa maraton skulle det misslyckas. Detsamma gäller när du lär dig språk. Om du skulle lära dig massor av timmar varje dag för att perfekt kommunicera inom några veckor på det nya språket skulle du förmodligen förlora intresset förr eller senare.

Lär dig inte mer än 90 minuter om dagen. Det bästa du kan göra är att fördela denna inlärningstid över dina dagliga rutiner. Så din inlärningsplan kan vara:

  • 20 minuters lärande av glosor under frukosten
  • 20 minuters läsning av en främmande nyhetssajt med din smartphone under bussresan till jobbet
  • 20 minuter att lyssna på en främmande ljudbok under lunchen
  • 30 minuter på kvällen med en PC-språkkurs

Språkinlärning är som att lära sig gåSpråkinlärning är som att lära sig gå

Lär av misstagen

Förr eller senare kommer du att ha en dålig dag och göra misstag. Du kanske inte kommer ihåg ett enda ord från dina glosor, även om du kunde dem dagen innan. Det är inget att bli arg över, detta är normalt. Det är viktigt att du tänker på varför du inte kunde komma ihåg glosorna den här gången. Har du inte gett dig själv tillräckligt med tid? Är du distraherad? Hade du sinnet fullt av andra tankar? Lär dig av det och försök att inte hamna i samma situation nästa gång.
I alla fall får du inte lägga gömma huvudet i sanden. Tänk på ett litet barn som lär sig gå. Även om barnet faller många gånger, ger det inte upp och försöker om och om igen.

Sätt upp små mellan-mål

Ett enda stort mål är som ett stort berg som du måste bestiga. Ibland förlorar du viljan och motivationen att fortsätta, för du kan bara se den stora svåra uppgiften framför dig. Sätt istället upp många små milstolpar. När du når ett mål är det en fantastisk känsla och motiverar dig att fortsätta. Till exempel kan du bestämma att du kommer att lära dig 50 nya ord varje vecka. Om du kan säga i slutet av veckan att du klarade ditt mål, fortsätter du med förnyad motivation och fart in i nästa vecka, där du till exempel ska lära dig 25 oregelbundna verb.

Sätt massor av små mål istället för ett stort som du kanske aldrig nårSätt massor av små mål istället för ett stort som du kanske aldrig når

Berätta för andra om dina mål

Vad som fungerar för viktminskningsgrupper fungerar också när man lär sig ett nytt språk. Berätta för dina vänner att du lär dig ett nytt språk. Den allmänna tanken är att dessa människor kommer att fråga dig hur det går nästa gång ni träffas. Så du sätter dig själv under ett litet tryck, för du vill inte avslöja dina misslyckanden framför dina vänner. En liten mängd rädsla kan vara bra, så att du arbetar hårt med dina mål. Naturligtvis bör denna rädsla inte vara för stor och den bör inte heller vara din huvudmotivation. Dock så är lite rädsla i samband med din egen motivation är inte dåligt. Utöver att du vill visa dina vänner vad du lärt dig kommer också den positiva feedbacken och berömmen från dina vänner att uppmuntra dig i ditt lärande.

Överlista dig själv

Om du säger till dig själv att du måste lära dig ett språk, kommer ditt projekt alltid ha negativa konnotationer i ditt undermedvetna. Säg till dig själv att du vill lära dig ett språk på grund av de många fördelarna som språket ger dig. Börja inte direkt med det nya språket. Ge dig först en månad där du ser vilka möjligheter det finns. Så du får en liten smak av vad du kan förvänta dig. Bygg upp en aptit för det nya språket, men börja inte lära dig ännu. Snart kommer du att utveckla en viss förväntan på det nya språket. Med hjälp av denna förväntan och med idéerna om möjligheterna som öppnas för dig med det nya språket, kopplar du bara positiva känslor med att lära dig det nya språket.

Framkalla positiva känslor - istället för frustration när du lär dig språkFramkalla positiva känslor – istället för frustration när du lär dig språk

Håll de positiva känslorna vid liv

Att alltid hålla målet i åtanke hjälper dig att göra framsteg. Om du vill lära dig spanska kan du till exempel fästa bilder från din senaste semester i Spanien på kylskåpet. Om du har vänner utomlands och du vill lära dig deras språk, placera en bild av dina vänner i din plånbok. Varje gång du öppnar din plånbok påminns du om hur trevligt det kommer att vara när du hälsar på dina vänner på deras modersmål.


I följande artiklar får du ännu fler tips om språkinlärning:


Vill du läsa detta språk inlärningstrick på ett annat språk?