Lära sig ordförråd framgångsrikt

Lära sig ordförråd – tips och tricks

Upprepa ordförrådet regelbundet

Om du vill komma ihåg glosor permanent, är det viktigt att orden upprepas regelbundet. Även om du kommer ihåg glosorna tre dagar i rad, kan det vara så att du glömmer glosorna igen efter en månad. Därför är det viktigt att du upprepar dem behärskade glosorna igen efter några dagar eller till och med veckor. Först då förblir orden permanenta i ditt minne.

Ta dig tid och lär dig i fred

Glosor lär sig inte av sig själv (tyvärr). Du måste ta dig tillräckligt med tid. När du lär dig varje dag räcker det vanligtvis att lära sig i några minuter. Någon som helt fokuserar på glosor i 10 minuter är mer framgångsrik än någon som lär sig i 30 minuter medan han gör en annan aktivitet.

Glosor lärs bäst när du inte blir distraherad av TV eller radioGlosor lärs bäst när du inte blir distraherad av TV eller radio

Implementera lärande i din dagliga rutin

Du gör många aktiviteter varje dag – till exempel att borsta tänderna. Du kan använda detta till din fördel. Implementera glos lärandet i din dagliga rutin så att du aldrig glömmer det. Till exempel kan du skapa några listor med 12 ord på var och en av dem. Varje dag kan du hänga en ny lista på din badrumspegel. Om du har lärt dig alla listor kan du börja om igen. Den som åker till jobbet med buss eller tåg varje dag kan använda den här tiden för att också lära sig ord. Det finns så många olika sätt att integrera glosor i din dagliga rutin. När du till exempel sitter vid datorn varje dag kan du lära dig lite glosor med ett glos inlärningsprogram.

Lär dig efter sorterade ämnen. Vår erfarenhet har visat att du kan lära dig ordförråd mycket bättre när du lär dig dem i temagrupper. De människor som lär sig sju ord dagligen bör se till att dessa ord kommer från samma ämne. Till exempel sju sorter av frukt, sju möbler eller sju yrken. Anledningen är att hjärnan kan lagra tematiskt relaterade ord bättre. Dessutom har du en bättre överblick över ordförråd och kopplingen till sammanhanget kvarstår.

Lära sig ordförråd - Lär dig tematiskt och föreställ dig bilder av ordförrådetLära sig ordförråd – Lär dig tematiskt och föreställ dig bilder av ordförrådet

Lärande med hjälp av länkar

För ord som är svåra att komma ihåg är det bäst att ansluta dem till bilder eller saker. Med varje upprepning av ordförrådet föreställer du dig den bekanta bilden tillsammans med ordet. Ordet och dess betydelse kommer sedan att associeras med bilden i hjärnan. Därför kallas denna metod också associeringsmetoden.

Lär sig ordförråd med mnemonics

Lärande med mnemonics kan jämföras med associeringsmetoden. Om ett svårt ord har en mnemonic kan du komma ihåg det mnemoniska lättare än det faktiska ordet. Tack vare associatione kan du enkelt minnas det faktiska ordet tills det senare blir inlärt utan minnesbilden.

Lär dig bara de viktigaste orden

Om du vill arbeta som säljare utomlands bör du inte nödvändigtvis investera för mycket tid på att lära dig ord från en hantverkare. Du bör bara lära dig det ordförråd du faktiskt behöver. Ord som du aldrig behöver kommer inte att förvaras i ditt minne efter ett tag. Därför bör du inte bara studera några gamla vanliga ordförrådslistor utan istället samla viktiga ord som är specifika relevanta och viktiga för dig.

Att lära sig ett språk är som att klättra på ett berg - ha alltid målet i åtanke.Att lära sig ett språk är som att klättra på ett berg – ha alltid målet i åtanke.

Ha målet i åtanke

I skolan lärde du dig för att lärarna gjorde det obligatoriskt. Annat än att förbereda sig för vuxenlivet fanns det ingen anledning till att du lärde dig. Som vuxen är det annorlunda. Till exempel lär du dig ett språk för att kommunicera med lokalbefolkningen på semester.

Eller så lär du dig för att du vill förbättra dina chanser att få ett nytt jobb eller avancera på din nuvarande arbetsplats. Du måste alltid hålla dessa exakta mål i åtanke.

Hur lysande är det när du hälsar på semesterhusets hyresvärd i Tyskland på tyska och genom detta skapar en vänskap. Du får en inblick i semestermålet som en vanlig turist aldrig skulle få. Om du lär dig för arbete bör du tänka på hur mycket lättare nästa möte med tyska kunder blir när du är redo med rätt ord på tyska.


I följande artiklar får du ännu fler tips om språkinlärning:


Vill du läsa detta språk inlärningstrick på ett annat språk?