Lika olika som de fyra inlärningsstilarna är, är de olika typerna av elever lika olika. Följande artikel presenterar dessa fyra olika typer av lärande. Vi tillhandahåller också de mest lämpliga inlärningsmetoderna för varje inlärningsstil
Vilken typ av elev är du?
En typ av elever lär sig snabbt när de läser igenom läromaterialet. En annan typ av elever lär sig bäst när de lyssnar på en föreläsning. Ytterligare andra lär sig bäst när de skriver ner innehåll. Snabb eller långsam inlärning är ofta kopplad till intelligens. Lärningshastigheten beror dock mycket mer på den inlärningsstil som används. Den kommunikativa eleven, till exempel, lär sig långsammare med hjälp av rena texter och läroböcker än den visuella eleven.
Precis som ett litet barn lär sig att gå, bör du använda alla dina sinnen för att lära dig språk
Många är inte medvetna om att du verkligen kan använda alla dina sinnen för att lära dig. Förutom ögonen och öronen kan smak- och luktkänslorna också användas. Med hjälp av de involverade sensoriska organen kan vårt sinne lagra information. Ju fler sinnen som används, desto bättre och oftare lagras informationen. Du måste dock, utom när du lär dig ord för olika frukter och grönsaker, vara väldigt kreativ om du vill integrera din smak och luktkänsla i inlärningen.
De tre olika typerna av elever:
- Den hörselorienterade eleven
- Den visuella eleven
- Den kommunikativa eleven
Det är få som bara har en av dessa egenskaper som föredraget inlärningssätt. De flestas styrka ligger i att blanda dessa. Därför generellt sett, desto fler sensoriska kanaler som används medan du lär dig, desto fler mentala förbindelser som bildas. Så att slutresultatet blir bättre i slutändan.
PC-språkkurser har uppläsning, förutom texten. Detta är en perfekt kombination av visuell och auditiv inlärningsstil.
Inlärningstyp 1: den hörselorienterade eleven – lärande genom lyssnande
Elever som enkelt kan förstå, komma ihåg och också reproducera information som de har hört. Det bästa sättet för dessa elever att lära sig är när de hör läromaterialet (t.ex.) CD-skivor eller PC-kurser), eller när de själva läser ämnet högt, eller lyssnar på en föreläsning. Typiskt är att de ofta pratar med sig själva medan de lär sig.
Den här typen av elever gillar när det är tyst runtomkring. Omgivande ljud och musik i bakgrunden stör dem medan de lär sig.
Inlärningstyp 2: visuella elever – lärande genom synen
Den visuella eleven har det lätt att komma ihåg innehåll som de har framför sig i form av text och bilder. Dessutom gillar denna typ av elever att anteckna och tar det mesta av informationen genom bilder och skriftligt material. Visuella elever arbetar mycket med färgpennor och markörer och minns allt de har läst och sett själva.
För visuella elever är böcker med bilder, videoutbildningar och flashcardkort lämpliga.
Inlärningstyp 3: den kommunikativa eleven – lärande genom att prata
Den kommunikativa eleven minns nya ämne bäst när de hanterar det språkligt. Denna typ av elever läs sig nytt innehåll när det förklaras av klasskamrater eller lärare. I en efterföljande diskussion med frågor och upprepningar förstås och lagras det nya läromaterialet i minnet. Rollspel och inlärningsgrupper är särskilt lämpliga för kommunikativa inlärningsstilar.
I princip kan man emellertid säga att ingen lär sig med bara en metod. Dessutom finns det andra faktorer, som din egen motivation och dina egna intressen, som påverkar din inlärning. Försök därför alltid att integrera så många sinnen som möjligt i inlärningsprocessen. Processen ökar markant desto fler sinnen du använder. Ju mer varierande anpassningen av ämnet, desto mer varierande kan det bevaras av minnet.
Alla som lär sig behöver tystnad runtomkring. Omgivande ljud från TV eller radiokanaler distraherar dig från att lära dig och bör stängas av.
Det är viktigt att du vet vilka inlärningsmetoder som passar dig bäst och vilka inlärningsmetoder som har varit de mest framgångsrika för dig. Men den föredragna inlärningsmiljön är också olika för oss alla. Vissa gillar lite ljud och andra behöver absolut tystnad. När dina egna svagheter och styrkor har upptäckts kan du lära dig snabbare och mer hållbart med rätt sätt att lära dig.
I följande artiklar får du ännu fler tips om språkinlärning:
- De olika sätten att lära sig språk
- Lära sig ordförråd framgångsrikt
- Motiverad språkinlärning
- Träna din talförståelse samtidigt
- Lära sig ett nytt språk snabbt? – Är det möjligt?
- De olika inlärningssätten för att lära sig språk
Vill du läsa detta språk inlärningstrick på ett annat språk?